Cool Stuff / Øvelokaler

Øvelokaler

 
I Aalborg findes der flere forskellige muligheder for at øve med sit band. Desværre er der, som i alle andre storbyer i Danmark, en relativ stor mangel på øvelokaler. En af de billigste løsninger er, at melde sig ind i en af byens øvelokaleforeninger. Dog er der meget lang ventetid hos disse.
Alternativet er at opsøge private udlejere for, at se om de har et egnet lokale. Hvis man er et par bands, der går sammen om huslejen, er sidstnævnte løsning ikke umulig. Dog er det en mere seriøs løsning, da det ofte kræver, at man betaler et indskud, samt at lejen nogle gange er væsentligt højere end hos foreningerne.
Hvis man er fuld af iværksætteri, er det også muligt at gå sammen om at stifte en musikforening. Når man har en forening, hvis vedtægter lever op til Folkeoplysningsloven, kan man ansøge om et fast drifttilskud hos Aalborg Kommune (Kultur & Fritid). Se mere om hvordan du stifter en forening under Hjælp til musikforeninger.   
 
Hvis du har mod på at bygge dit eget øvelokale, kan vi anbefale bøgerne, "Rock & Uld" af Jens Bak samt "At bygge øvelokaler" af Arne Jægergård. De er begge udgivet af Den Rytmiske Konsulenttjeneste. Det er godt nok nogle gamle bøger, men de giver nogle meget detaljerede beskrivelser af, hvordan man bygger og lydregulerer øvelokaler, og metoderne har ikke ændret sig betydeligt siden dengang. De kan være lidt svære at erhverve sig pga. deres alder, men du kan evt. låne dem på biblioteket.
 
_________________________________________________________________
 
Baghuset er Aalborgs ældste og klart største øvelokaleforening. De holdt oprindeligt til på Odinsgade 21, men rykkede i 2010 ind i Nordkraft, hvor de nu besidder 12 øvelokaler og huser omkring 120 musikere. 
Som medlem har man mulighed for at benytte deres lydstudie, der pt. er under opbygning, samt en mindre scene med tilknyttet bar. 
De kører med venteliste. 
Prisen er 200 kr pr. medlem/måned.
 
Aalborg Musikforening er en ny forening, der har opstartet et stort øvelokalekompleks i en stor militærbunker i samarbejde med Aalborg Kommune. Foreningen huser pt. 17 bands. De kører med venteliste, men har ofte plads i baggearslokalerne. 
Et almindeligt øvelokale koster 200kr pr. medlem/måned samt 100kr i årskontingent.
De har også et dedikeret trommesolistlokale, hvor der står et komplet trommesæt klar.
Og de har luksusbaggearslokalet, Arsenalet, hvor der står stort set alt dit band skal bruge for at øve. Som bruger af disse lokaler er prisen 300kr/måned/person samt 100kr i årskontingent.
Dertil har de som noget nyt også åbnet Kadetten, som er et komplet udstyret øvelokale for unge mellem 14-25 år. Det koster kun 150kr om måneden pr. medlem. 
Læs mere på hjemmesiden.
  
Quinten er en 20 år gammel musikforening, der holder til i de gamle Skylab-lokaler, hvor Aqua indspillede deres verdenskendte debutalbum. Foreningen huser kun tre øvelokaler og cirka 25 musikere. Der kan gå år imellem en ledig plads, så der opereres ikke med venteliste, men derimod med annoncering når det er aktuelt.
Dette er måske byens eneste autentiske oldschool-øvelokalekompleks.
Prisen er 300 kr pr. medlem/måned.
 
1000fryd har et enkelt øvelokale, som det er muligt at benytte for et beskedent årskontingent på 400 kr. Der er venteliste.
 
Huset i Hasserisgade har et øvelokale udstyret med basal backline, hvor man betaler 300 kr pr. band/måned for én ugentlig fast øvetid. Prisen er den samme om man er to eller ti mand i bandet.
Det er ikke tilladt at lade privat grej blive stående i lokalet, og det kræver reservering før brug.
 
Trekanten i Aalborg Øst har et mindre øvelokale, der er udstyret med basal backline. Det koster 20 kr pr. påbegyndt time for at bruge lokalet uanset, hvor mange man er. Altså ikke 20kr. pr. mand, men 20kr samlet set pr. time. 
 
De unge mellem 13-19 år kan øve i Station 10's øvelokale i Lindholm. Lokalet er udstyret med trommer, forstærker osv. og hvert band får tildelt én fast ugentlig øvetid på 3,5 time. Prisen er 150 kr pr. medlem for et halvt år.
 
Der er lidt usikkerhed omkring, om dette tilbud stadig er gældende.
Unge mellem 15-25, der spiller originalmusik, har kunne øve gratis i KUL's øvelokale i Nordkraft. Til gengæld skulle man som KUL-band støtte op omkring stedets musikarrangementer. Der kunne øves alle ugens dage, og hvert band fik en fast ugentlig øvetid på 3 timer.
 
Øvelokaler for unge i aldersgruppen 14-20 år.
De har både fuldt udstyret øvelokaler samt et indspilningsstudie.
Det er gratis at benytte. 
 
Playgood var oprindeligt ikke tænkt som et øvelokale, men mere som en studiekompleks. De har dog plads til et mindre antal bands.
 
Private udlejere
Der findes en del private udlejere, der udlejer lokaler til bands. Kvaliteten er ret svingende og det samme gælder prisen. Nogle lokaler er uopvarmede og de fleste af dem er ikke lydregulerede. Fordelen ved et privatlejet øvelokale er, at man kan have lokalet helt for sig selv. Dette kan være ideelt for professionelle bands, der har behov for at øve mange gange i ugen, og som vil have alt grejet stående spilleklart, så de slipper for at pakke noget ned efter hver øver. 
 
Der er en facebookgruppe, der er dedikeret til aalborgensiske musikere, der søger øvelokaler. Den tæller pt. over 350 medlemmer. 
Den nystartede Aalborg Musikforening er udsprunget af denne gruppe. Læs mere ovenfor.
 
 
N.B.: alle priser er med forbehold. Kontakt de enkelte udbydere for gældende priser og vilkår. 
 
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com