Cool Stuff / Bliv månedens artist / Christina Momme - Maj 2018

Christina Momme - Maj 2018

Christina Momme er et kendt ansigt på den aalborgensiske musikscene. Hun har tidligere optrådt i bandet Momme, men er nu gået solo som Christina Momme. 
Vi har taget en snak med hende om musikken og fremtiden. God læselyst. 
 
Foto: Laverockphoto.dk v. Lars V. Andersen. 
 
Du og dit band har før gået under navnet Momme. Du har nu inkluderet dit fornavn. Hvad skyldes denne ændring?

Jeg skal prøve at gøre en lidt lang og kringlet historie mere kort og konkret... altså prøve, hahaha.
Altså, i sin tid da jeg startede med at lave musik i Aalborg (2014) havde jeg en fornemmelse med "cello og gulvtam" i mit indre. Det føltes som noget, der var rigtigt inde i mig uden jeg forstod hvorfor, uden jeg havde eksperimenteret med det.

På daværende tidspunkt kendte jeg ikke så mange musikere i Aalborg. Jeg vidste ikke rigtigt, hvordan jeg skulle komme i gang eller, hvordan jeg kunne finde og møde de rette legekammerater, så jeg kunne forfølge det, jeg egentlig havde lyst til.  
Da jeg støder på Jonas Schou, greb jeg den mulighed, der bragte sig der, hvilket resulterede i starten for Momme (band). Det skal lige nævnes, at jeg lidt havde sluppet tanken om "cello og gulvtam", og nu var mere tilstede i, at det var skønt at være kommet i gang. Da det projekt udviklede sig og blev med en fast besætning, så var det bare sådan det var, og så var jeg i det - med glæde vel at mærke.

Så ville skæbnen, at efter vi havde udgivet vores EP, flyttede guitaristen til Norge pga. job og kæreste, trommeslageren flyttede til København, og jeg fik konstateret ansatser til stemmeknuder. Og udover jeg så startede til talepædagog, blev jeg sygemeldt maj 2017 (grundet et indadvendt opgør), så der var bare flere ting over tid, der gjorde at det projekt aldrig rigtig tog fart, men i stedet gik på standby, eller smuldrede om man vil.
Da jeg så blev tilbudt et spillejob til Den Blå Festival 2017, fik jeg lyst til at eksperimentere med "cello og gulvtam" og vende tilbage til det, jeg i sin tid havde mærket inde i mig selv. Nu kendte jeg flere mennesker i undergrundsmiljøet og muligheden bød sig naturligt. Efter koncerten gik jeg i tænkeboks eller nok nærmere samlede mod til at stå ved det jeg havde mærket og inderst inde godt vidste - "at jeg musikalsk havde fundet hjem". Og da jeg på daværende tidspunkt stadig var meget (frivilligt) isoleret og dealede med min indre larm, så skulle der altså gå et stykke tid, før jeg havde overskud til at sige det højt til omverdenen.

Det der for mig ligger i navneændringen, eller tilføjelsen, er simpelthen, at jeg føler at "Momme" hører bandtiden og fortiden til, hvor "Christina Momme" er det, der er nu og fremadrettet.
Jeg har været en kæmpe udvikling igennem personligt. Det er naturligt, at det også afspejler sig i musikken og min tilgang hertil. Så navneændringen er simpelthen både et personligt og musikalsk skel mellem før og nu.
Derudover er der den pragmatiske del, der har ændret sig fra band- til solistrollen, hvilket jeg befinder mig mere naturligt og bedre i nu.

Hvad er planen så nu?
Planen er, at jeg lidt er på fornemmeren med, hvad der skal ske. Det logiske valg ville jo være at få materialet indspillet. Det koster dog penge har jeg hørt hahaha. Egentlig har jeg bare lyst til at spille en masse koncerter og skabe en masse musik. Men er der noget jeg har lært, så er det at ting sker, når tid er, til trods for hvor ivrig man selv kan være for, at det skal være nu! .. heh .. Så lige nu afventer jeg lidt. Jeg har en fornemmelse af, at der ligger en beslutning lige rundt om hjørnet, jeg kan dog bare ikke forcere den.

Hvem er dine største inspirationskilder?
Jeg har det lidt svært med det spørgsmål, for jo selfølgelig er jeg inspireret af andre kunstnere, men jeg ønsker ikke, at det bliver tolket som om, at jeg er ude på at kopiere andre, for det er jeg ikke interesseret i. Ikke at jeg har en ide om, at jeg opfinder en ny, dyb musikalsk tallerken, men jeg ønsker dog at min individualitet slår sig i musikken, for det er min egentlige indgangsvinkel til trods for inspirationskilder.

Men for at forsøge at svare på dit spørgsmål .. øhm .. så lytter jeg for tiden til Nick Cave, Mazzy Star, Mark Deutch, Woven Hand, Kellermensch, Pink Floyd, Portishead, Seinabo Sey, SUNA, Kanye West (specifikt albummet "My beautiful Dark Twisted Fantasy") - bare for at nævne lidt, hahahaha...
Men det jeg egentlig er inspireret af i forhold til min tilgang og tilstedeværelse i musikken er, hvordan de forskellige lyde føles, og hvilke stemninger, der vækkes i mig, da jeg "arbejder" meget - eller ikke kun meget, det er det jeg gør, det er det jeg er, min naturlighed - i stemningsudtryk.
Derudover er det interessante for mig, at nummeret fremstår som en organisk sfære, og ikke er skabt ud fra et vers-omkvæd skema. Ikke at jeg ikke også gør det, men helheden i nummeret skal være naturligt i forhold til den stemning, budskab og historie, der tilhører det enkelte nummer. Jeg ønsker, at det jeg synger om også kan mærkes i musikken.
Min største inspirationskilde er vel egentlig mig selv og mit indre. Jeg er altid i en søgen efter nye lyde, der beskriver (for mig) en følelse, jeg har følt.

Hvornår startede du med at skrive din egen musik?
I 2007 eller 2008 blev "Queen og the night" skrevet og efterfølgende småredigeret. I 2010 udgav jeg mit første professionelt indspillede nummer "Black Crash". Men mine "tankebøger" har været en del af mit liv siden mine start-tyvere.
 

Kan du fortælle lidt om din sangskrivningsproces? Og er der et gennemgående tema i dine sange?
Jeg har været lidt inde på det, men kan godt gå yderligere i detaljer, hehe - jeg føler, jeg nedfælder i "tankebøger".. jeg komponerer selv eller hører et brudstykke af en melodi fra en af musikerne, som jeg samarbejder med - der vækker noget inde i mig, der gør at sangen bliver til. Det sker også at et nummer opstår i nuet. 
Derefter samles hele holdet, og der skabes et nummer udfra en rå skabelon. Ofte har jeg en hel klar holdning til, hvor det nummer skal hen; jeg kan mærke det. Men det er også sket at "spillemændene" - haha - tog det et federe sted hen, end jeg havde en ide om, og så følger jeg med. Men jeg kan altid mærke, når sangen er fundet "hjem". Det er meget en føle-mærke proces.

Angående tema, så har jeg i mit liv (indtil nu) været fyldt med indre larm og levet i følelsernes flossede og intense kanter. Og det er musikken og teksterne et helt ægte afløbsrør for.
Jeg skriver kun om noget jeg har følt, oplevet eller har en holdning til. Jeg kan godt være inspireret af et andets menneskes historie/oplevelse, men der vil altid blive tilføjet en vinkel, som jeg selv har en følelsesmæssig relation til - men teksternes indhold har bestemt ikke nogen begrænsninger.


Hvad oplever du som den største udfordring som upcoming artist?
Udfordringen ligger vel i at slå igennem, som jeg tænker mange upcoming kunstnere ønsker. At skabe det til en levevej. Jeg tror ikke, at jeg har noget originalt at tilføje, der ikke er blevet sagt så mange gange før. For mig har den indre slåskamp været, om jeg skulle fortsætte eller smide håndklædet i ringen - og som altid ender med, at tanken om håndklædet i ringen er grundet den økonomiske pressede del. Men selve musikken kan jeg ikke smide fra mig, da den er en del af min sjæl, min identitet. Så derfor har jeg ikke smidt håndklædet, for det ville føles som at give op på en stor del af mig selv.


Her på falderebet, har du da nogle gode tips til begynderne, der gerne vil i gang med skrive sine egne sange?

Stik i kontakten med hjertet.
Mærk og se dig selv. 
Nedfæld!

Du formgives i typografi,
"god dag og velkommen"
til din prosaiske identitet.

 
 _________________________________________________
 

Har du udgivet noget tidligere (som Momme eller Christina Momme)?
Sangen "Give" med Momme: LINK
Sangen "Starving Woman" med Momme: LINK
 

Hvor kan man finde din musik?
På min facebook er der nogle enkelte mobiloptagelser fra min seneste koncert på Studenterhuset i København. Mobiloptagelser er ikke venlige overfor lydbilledets helhed, men det giver et godt indblik i mit lydunivers.
 
 
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com