Demo og PR / Gratis software

Gratis software

 
Vi har hos AMP samlet en masse nyttige links til primært gratis musikrelateret software, så I kan komme i gang uden det store budget. 
 
_________________________________________________________________ 
 
Indspilning og lydredigering
 
Kristal er ved at være en gammel sag, men den fungerer stadig fint. Den har en simpel brugerflade og er nem at anvende.  
 
Audacity er en open source DAW (digital audio workstation). Den er simpel og minder på mange måder om Kristal. Audacity kan optage i flere spor og har basale redigeringsmuligheder. 
 
Presonus tilbyder en billigudgave af deres Studio One DAW. Den hedder Studio One Artist, og koster cirka 820 kr. Et nemt og intuitivt program. Presonus er også producenter af digitalmixere og andet hardware.
 
Det verdenskendte Pro Tools findes nu også i en gratisudgave. Det kræver registrering, og er selvsagt med nogle begrænsninger i forhold til den købte version. Men det skulle være rigeligt til simple indspilninger. 
  
Reaper har været på markedet i mange år efterhånden. Man kan downloade deres trial-version, som ikke er tidsbegrænset. Eller man kan købe den fulde pakke for kun cirka 400kr. Det er et meget brugervenligt program, der også har en del advancerede features. Vi anbefaler helt klart denne version, hvis du bare gerne vil hurtigt i gang.  
 
Mastering
 
Mastering sørger for, at din færdige indspilning lyder godt og balanceret på alle anlæg som f.eks. i bilen, med billige hovedtelefoner, på din laptop, ud af din bluetoothspeaker og dit hifi-anlæg. 
Nu om dage kan man sende sin musik til online mastering. Her kan du for meget få penge lave en hurtig og simpel mastering af din musik. Det er nyt og bestemt ikke for alle, men der kan helt sikkert være penge at spare.
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________
 
 
Billedredigering og grafisk design
 
Pixlr er et online fotoredigeringsværktøj. Den har to platforme; Pixlr E (Editor), Pixlr X (Express). Hvis du bare skal redigere småting, så er Express helt fin. Hvis du vil have flere muligheder, så skal du benytte Editor.
Det er gratis at benytte med begrænset adgang. Du kan også betale for at få fuld adgang. Det koster cirka 4 dollars om måneden for Premium og 15 dollars for deres Pro-udgave. 
 
GIMP er et forholdsvist advanceret billedredigeringsprogram, der er gratis at downloade og benytte. Det kan stort set det samme som Adobe Photoshop. Hvis du bruger et UFRaw plugin, kan den også håndtere fotos i RAW-format. Ellers kan du bruge en dedikeret RAW-konverter hertil, såsom RawTherapee, DarkTable og Lightzone, der alle er enten open source eller freeware. 
 
Hvis du søger et simpelt og ligetil redigeringsprogram, så er Paint noget for dig. Den kan alt det basale og ikke så meget mere.
 
 
_________________________________________________________________
 
 
Diverse brugbare programmer
 
BestPractice er et open source lydprogram til Windows. Du kan blandt andet ændre toneart, lave loops og ændre tempo på dine lydfiler. Det er meget brugbart, hvis du f.eks. vil øve en sang i nedsat tempo eller ændre tonearten på de sange, som du synger med på. 
 
En meget simpel hjemmeside, hvor du kan justere tempoet på en sang uden at ændre tonearten. 
 
Den samme hjemmeside har også en funktion, hvor du kan ændre tonearten på en sang. Du skal i det lille felt skrive +1, hvis du vil transponere sangen en halvtone(semitone) op - og -1, hvis du vil have den transponeret en halvtone ned. 
 
På denne hjemmeside kan du ændre tonearten og tempoet på en sang. 
 
MuseScore er et gratis nodeprogram, hvor du kan indtaste og afspille dine sange. Den er forholdsvis nem at anvende. 
 
Her har du en simpel online metronome. Den kan ikke så meget andet end at holde takten og ændre tempo. Så er resten op til dig. 
 
Hvis du gerne vil blive klogere på musikteori samt træne gehør og nodelære, så er Musictheory.net et godt sted at starte. De har en fremragende gratis afdeling fuld af øvelser og lektioner. Det hele kan afvikles direkte i din browser, så du behøver ikke at downloade noget. 
Hvis du er vild med hørelære, så bør du også tjekke EarMaster ud.  
 
 
 
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com