Cool Stuff / Støtte og fonde

Støtte og fonde

 
Som musiker kan man søge fondsmidler og legater til mange forskellige slags projekter. Feks. til tryk af T-shirts, støtte til indspilning, mixning, mastering, tryk af vinyl og transportrefusion. Der er også penge at hente, hvis du er musikaktør eller lignende. 
Det er klart nemmest at få penge til aktiviteter og arrangementer, men generelt er der gode odds, hvis man har et godt projekt. Så det er bare med at få sendt nogle ansøgninger. 
 
Der er arbejde i at skrive en god ansøgning, men det er givet godt ud. Husk at læse den igennem flere gange og få evt. en makker til at gøre det samme. Det samme gælder, hvis du ikke føler dig skarp i det skriftlige. 
Ringe formulerede ansøgninger har ofte ringe gennemslagskraft, så hold det simpelt og velformuleret - og ærligt ikke mindst.
Og husk at vedlægge et detaljeret budget, hvis den enkelte ansøgning kræver det. 
Du kan bl.a. få lidt ekstra hjælp til ansøgningen på ORA's hjemmeside.  
 
Du kan også forsøge dig med crowdfunding, hvor du får din fanbase til at finansiere projektet, inden det bliver søsat. I Aalborg er der flere bands, der har haft held med netop denne model. Det ser ud til, at der er en naturlig grænse for funding på omkring de 10-15.000 kr for lokale upcomingbands. De mere veletablerede artister har dog haft held med at nå op over de 30.000 kr i funding. Det er primært musikvideoer og pladeindspilninger, der ansøges om. 
Der må forventes en del arbejde via de sociale medier, hvis man skal nå sit mål via crowdfunding. Vær samtidig realistiske når I fastsætter det ansøgte beløb.
 
Her skriver DMF lidt om hvad crowdfunding går ud på: "Hvad er crowdfunding?"
 
_________________________________________________________________
  
 
Dette musikudvalg administrerer og uddeler bevillinger til byens musikere. Der er en række puljer af forskellig art. Der gives penge til f.eks. indspilning, transport, musikvideo m.m.  

MUSAM (lukket)
MUSAM står for Musisk Sammenslutning Aalborg, og var en forening, der for Aalborg Kommune administrerede og fordelte økonomisk støtte til den rytmiske musik.
MUSAM eksisterer ikke længere. Puljerne er på sin vis overgået til Aalborg Kommunes Rytmiske Musikudvalg.
 
I forbindelse med Nordjyllands Kulturaftale er der opstået KulturKANten 2021-2024, der er et tiltag, der skal styrke kulturen i hele Nordjylland. 
De har fire puljer. Du kan feks. ansøge om midler til arrangementer, værker og kompetenceudvikling. Det vigtigste er at dit projekt forholder sig til KulturKANtens vision og har kant. Det er nemt at ansøge. Se mere på deres hjemmeside.   
 
Hos Tuborgfondet kan du ansøge om støtte til almenvelgørende formål. 
De behandler ansøgningerne løbende og henvender sig primært til foreninger. 
 
Tuborgs Grønne Fond
Tuborgs Grønne Fond er desværre blevet nedlagt. Der henvises til Tuborgfondet.
 
Hvis du har planer om at lave din egen europatour eller blot spille et par koncerter i f.eks. Berlin, så kan du ansøge om støtte hos MXD. De støtter alt lige fra ukendte bands til Tim Christensens Japantour. MXD er til for at hjælpe med at få dansk musik til udlandet. 
MXD er primært støttet af Kulturministeriet.
 
ORA er en landsorganisation, der taler amatørmusikernes sag. 
ORA erstatter lidt den plads, som Rytmisk Musik Danmark og FAJABEFA havde i sin tid. Der er dog ikke nogen direkte forbindelse mellem disse, og form og indhold er ikke den samme.  
Hos ORA er det blandt andet muligt at ansøge om støtte til koncertarrangementer afholdt indenfor landets grænser. Læs mere på deres hjemmeside. 
 
Via Vækstlagspuljen kan du ansøge om støtte til dine musikrelaterede udgifter. Det kræver ikke medlemskab af Koda. Vækstlagspuljen erstatter Kodas kollektive båndmidler, der er lukket ned. 
På deres hjemmeside har de også en meget brugbar oversigt over støttemuligheder og råd omkring fundraising.
 
 
 
Private fonde:
 
Der findes en lang række private fonde, der støtter musikrelaterede initiativer. 
Bemærk at ikke alle fonde har samme formålsparagraffer, så tilpas din ansøgning til hvert sted, og undgå at ansøge hos fonde der ikke støtter projekter, der svarer til dit.
 
 
_________________________________________________________________
 
 
Crowfunding: 
  
Måske den mest populære crowdfunding-platform for musikere set fra et internationalt perspektiv. 
 
Booomerang er Danmarks største platform for crowdfunding, hvor over hundrede artister med succes har fået finansieret et musikrelateret projekt.  
 
Indiegogo er et internationalt crowdfundingsite, der har eksisteret siden 2008. Den har en simpel brugerflade og er lige til at gå til.   
 
En platform henvendt til artister. Den har eksisteret siden 2001. 
 
Kickstarter er ligeledes et internationalt crowdfundingsite. Der er over 64.000 projekter, der er blevet til virkelighed via denne platform. 
 
Fundrazr er noget mindre end de to ovennævnte, men dog stadig en af de største udbydere indenfor crowdfunding. 
 
Gofundme er efter deres eget udsagn, Verdens største crowdfundingplatform til personlig fundraising. 
 
 
 
 
 
facebook.com/Aalborgmusikportal.AMP  | Aalborgmusikportal@gmail.com